Nyheter om sosiale medier uke 50

OpenAI lanserte endelig videomodellen Sora, nå kan du snakke med AI-podcastene fra NotebookLM, Instagram lar deg teste reels før de publiseres, en nordmann var på søketoppen i verden, Google lanserte en ny AI-modell som kan bruke PCen din, Threads kopierer Bluesky igjen og ChatGPT ble enda bedre. Det er nyhetene fra sosiale medier i uke 50.

Fortsetter etter videoen.

OpenAI lanserte Sora – men ikke i Europa. OpenAIs banebrytende videomodell ble endelig lansert – men dessverre ikke i Europa. Med Sora kan du generere inntil 20 sekunder lange klipp i 1080p-kvalitet. Å bruke Sora er imidlertid ikke gratis. Plus-abonnenter får 1 000 credits per måned, som skal være nok til 50 videosnutter på 5 sekunder hver i 720p-oppløsning. Har du det nye Pro-abonnementer får du 10 000 credits per måned, og mulighet til å lage 20 sekunder lange klipp i 1080p-oppløsning.

Sora har fått noen spennende nye funksjoner. Nå har du mulighet til å velge deler av en video som er generert, og få Sora til å forlenge den i begynnelsen, slutten eller begge deler. Du kan også ta utgangspunkt i et generert klipp, og få Sora til å fjerne eller endre elementer i det.

Storyboard lar deg beskrive endringer på en tidslinje, slik at Sora genererer akkurat den historien du ønsker.

OpenAI har uttalt at de jobber med å gjøre Sora tilgjengelig i Europa så snart som mulig, men har ikke angitt hvor lang tid det vil ta.

Instagram lar deg teste reels før de publiseres. ‘Trial Reels’ er en ny funksjon som lar deg teste en reel på et tilfeldig publikum før du deler den med følgerne dine. Trial reels vil ikke være synlig for følgerne dine, vil ikke ligge i reels-listen din, men vil vises til et tilfeldig utvalg av brukere som ikke følger deg. Etter en stund kan du se resultatene fra testen, og velge om reelen skal publiseres til følgerne dine eller slettes.

Instagram ruller ut funksjonen til alle brukere med en profesjonell konto. Når du har fått den, vil du få opp et valg med ‘Trial’ før du publiserer en reel.

Svømmer Henrik Christiansen var på søketoppen i verden. Google offentliggjorde hvilke søk som trendet i 2024, og den mest søkte oppskriften i verden var ‘Olympic chocolate muffins’. Google gir Henrik Christiansen æren for det, etter at han gikk viralt på TikTok under OL med sine sjokolademuffin-påfunn.

Google lanserte Gemini 2.0 Flash. Gemini 2.0 er den nyeste generasjonen AI-modeller fra Google, og den første versjonen av disse modellene er Gemini 2.0 Flash. Den nye modellen skal være bedre enn den tidligere toppmodellen, Gemini 1.5 Pro, på flere områder, og samtidig være dobbelt så rask. I tillegg er Gemini 2.0 Flash multimodal. I tillegg til å tolke tekst, bilder, video og lyd, kan den generere både tekst, bilder og lyd.

Gemini 2.0 Flash vil være tilgjengelig både i Gemini-appen, i Google AI Studio og i Vertex AI for utviklere. I første omgang vil den bare kunne generere tekst, men full multimodalitet skal komme i løpet av januar.

Google lanserte AI-agent. Project Mariner, som prototypen kalles, er bygget på Gemini 2.0, kan lese skjermen din, styre musen og tastaturet ditt og bruke andre programmer. Dermed kan Gemini ikke bare svare på spørsmål, men også utføre oppgaver for deg. I første omgang vil Project Mariner være tilgjengelig som en plugin i nettleseren Chrome.

Med Project Mariner kan Gemini for eksempel finne produkter i en nettbutikk og legge dem i handlekurven for deg, eller søke frem informasjon fra nettsider og legge det inn i et regneark. Google har imidlertid lagt inn begrensninger, så Gemini ikke kan gjennomføre betalinger eller akseptere avtaler på vegne av deg.

Nå kan du snakke med AI-podcasten fra NotebookLM. I en bloggpost presenterte Google en oppgradering av den populære AI-appen. I tillegg til å lage podcast av dokumenter du laster opp, lar NotebookLM deg nå stille spørsmål til podcast-vertene. Når du klikker på en ny Join-knapp mens du hører på podcasten, vil vertene invitere deg til å delta, og svare på spørsmålene dine.

Google lanserte også et betalt NotebookLM Plus-abonnement. Det gir deg mulighet til å generere mer innhold enn gratisversjonen, og lar deg endre stil og lengde på notatbøkene. Plus-abonneneter kan også dele notatbøkene med andre.

Threads kopierer Blueskys Starter Packs. Threads Collections er samlinger med kontoer du kan følge innenfor ulike temaer. I motsetning til Bluesky Starter Packs, som hver enkelt bruker selv kan lage, er Threads Collections satt sammen av noe få håndplukkede personer.

Collections er i første omgang en begrenset test. De vil dukke opp som forslag til nye brukere, i tillegg til at de vil vises i For You-feeden til eksisterende brukere.

ChatGPT Canvas er nå tilgjengelig for alle. Med Canvas kan du tilpasse og videreutvikle resultatene ChatGPT gir deg. Du kan markere deler av svaret, og be ChatGPT endre det, eller du kan be chatboten skrive om hele resultatet. I tillegg har Canvas en rekke verktøy som enkelt lar deg justere lengden på svaret, hvor avansert språk modellen bruker og utformingen. Med Canvas vil ChatGPT også komme med forslag til forbedringer i teksten din.

Bruker du ChatGPT til koding, vil Canvas hjelpe deg å feilsøke, kommentere, logge og forbedre koden til. I tillegg kan den oversette kode fra et programmeringsspråk til et annet. Canvas kan også kjøre Python-kode direkte i arbeidsvinduet.

Frem til nå har Canvas kun vært tilgjengelig som en test for betalende brukere, men nå har OpenAI gjort verktøyet tilgjengelig for alle som en del av GPT-4o. Du finner Canvas (Lerret på norsk) under verktøy-knappen i dialogboksen i ChatGPT. Du kan også bruke Canvas i dine egne GPTer.

ChatGPT-appen kan endelig se – men ikke i Europa. Etter den imponerende demonstrasjonen da OpenAI lanserte GPT-4o i mai, har videofunksjonen på den nye mobilappen vært en av de mest etterspurte funksjonene i ChatGPT. Nå er den endelig lansert, selv om vi dessverre må vente en stund før den blir tilgjengelig i Europa.

Med videofunksjonen kan ChatGPT «se» gjennom kameraet på mobilen, og behandle levende bilder i tilnærmet sanntid. Dermed kan du snakke med modellen om det du rette kameraet mot. ChatGPT ser ikke bare det du viser i kameraet i øyeblikket, den husker også hva du har vist den tidligere

Som vanlig er det EU-reguleringene som gjør at den nye funksjonen ikke er tilgjengelig i Europa ennå, men OpenAI sa under presentasjonen at de håper å kunne lansere her også innen kort tid.

Nå kan du organisere samtalene dine med ChatGPT i prosjekter. I tillegg til å plassere en samtale i et prosjekt, kan du hente inn deler av tidligere samtale ri prosjektet.

Du kan legge både samtaler, deler av samtaler og filer i et prosjekt. Slik kan du organisere informasjonen du får fra ChatGPT etter hvilke temaer du kommuniserer om.


You may also like...

Skriv en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.