Nyheter om sosiale medier uke 42

Nå kan du se hvem som er online på Threads, EU har slått fast at X ikke er viktig lenger, Adobe Firefly kan nå generere video, Instagram kommer med en rekke nye funksjoner og en kampanje for å beskytte unge mot utpressing, Mistral lanserte to nye AI-modeller, ChatGPT for Windows ble lansert og nå kan endelig nordmenn generere bilder med Gemini igjen. Det er nyhetene fra sosiale medier i uke 42.

Fortsetter etter videoen.

Adobe hadde sin kreative konferanse MAX, med en rekke nyheter. Veldig mye handlet om kunstig intelligens, og en av de største nyhetene var at Premiere Pro nå kan generere video. Verktøyet Generative Extend kan forlenge et videoklipp ved å genere video som fortsetter der et klipp slutter. Foreløpig kan modellen bare generere inntil to sekunder video, så verktøyet egner seg bare til små justeringer.

Fireflys web-app får også mulighet for å generere video fra en tekst-prompt eller fra et bilde, og her er begrensningen 5 sekunder lange klipp. Vil du teste Firefly Video kan du sette deg på ventelisten her.

Adobe viste også frem noen fremtidige verktøy de jobber med. Et av dem, Project Scenic, lar deg bearbeide elementene i et bilde før modellen genererer det ferdige resultatet. Project Motion er et verktøy som bruker AI til å animere grafiske elementer. Project Clean Machine er et AI-verktøy som fjerner forstyrrende elementer i et bilde eller videoklipp.

Project Concept er en funksjon som snart vil bli tilgjengelig sammen med den nye versjonen av bildemodellen Firefly. Den lar deg merke deler av et bilde, og be modellen gjøre endringer uten å generere hele bildet på nytt.

Nå kan du se hvem som er online på Threads. En liten grønn prikk i kanten av profilbildet, tilsvarende den du finner i Messenger, angir om en bruker er aktiv på appen. Det fortalte Threads-sjef Adam Mosseri tirsdag. Du kan selv bestemme om din aktivitetsstatus skal være synlig for andre eller ikke.

Du kan skru aktivitetsstatus av eller på i innstillingene på appen. Velg Personvern, så vil du finne aktivitetsstatus som et valg. Den nye funksjonen rulles ut i disse dager.

Instagram jobber med et «Sosialt bibliotek». Det er utvikleren Alessandro Paluzzi som har funnet spor av den nye funksjonen i Instagram. I det sosiale biblioteket kan du finne igjen poster, Reels, bilder og videoer du har delt med andre eller mottatt i chat-tråder.

EU fjerner X fra listen over viktige plattformer. I forbindelse med at Digital Markets Act (DMA) trådte i kraft, ble X satt på listen over viktige plattformer, som ble underlagt ekstra strenge reguleringer («gatekeepers»). X klaget på vedtaket, og nå er klagen tatt til følge.

EU begrunner beslutningen med at deres undersøkelser har vist at X ikke er en viktig kanal for bedrifter som vil nå sluttbrukere.

Instagram introduserte Profilkort. Når du vil dele profilen din med andre, kan du velge «Del profil», og få opp en QR-kode. Denne funksjonen får nå en oppgradering. Med Profilkort vil den du deler med ikke bare få QR-koden, men også profilbildet og bioen din. Du kan tilpasse utseendet på profilkortet, så ditt profilkort blir helt unikt.

Du finner profilkortet ved å gå inn på profilen din og velge «Del profil». Når du har fått det nye Profilkortet, vil det være en redigeringsknapp oppe i høyre hjørne, som lar deg tilpasse profilkortet ditt.

Mistral lanserte to nye AI-modeller. Det franske AI-selskapet lanserte Ministral 3B og Ministral 8B, to språkmodeller som er beregnet på små enheter, som bærbare PCer og mobiltelefoner. Ministral 8B kan lastes ned gratis til forskningsformål, mens begge modellene er tilgjengelige på Mistrals skyplattform.

Google Gemini lar deg nå generere bilder. Nå kan også norske brukere generere bilder med Googles Imagen 3-modell gjennom chatboten Gemini. Hvis du bruker gratisversjonen av Gemini får du imidlertid ikke generere bilder av mennesker ennå. Det er forbeholdt betalende brukere.

ChatGPT-app for Windows ble lansert. Appen gir deg enklere tilgang til chatboten, uavhengig av nettleseren din. Ved å trykke på tastene Alt + Mellomrom, vil ChatGPT-appen poppe opp. OpenAI lanserte en tilsvarende app for MacOS tidligere i år.

ChatGPT-appen for Windows er I første omgang bare tilgjengelig for betalende abonnenter, men skal etter hvert også bli tilgjengelig for alle ChatGPT-brukere. Den kan lastes ned fra Microsoft Store.

Instagram lanserte flere tiltak for å beskytte unge brukere. Tiltakene er en del av en kampanje plattformen har lansert for å forhindre seksuell utpressing av unge.  Blant tiltakene er at det ikke lenger vil være mulig å ta skjermbilde av flyktige bilder (bilder som forsvinner av seg selv etter at de er åpnet) som sendes i direktemeldinger og Messenger. Disse bildene vil heller ikke kunne åpnes i nettlesere utenfor appen.

Instagram vil også skjule bilder som inneholder nakenhet for unge brukere. Slike bilder vil dekkes av en advarsel om innholdet, som brukeren aktivt må fjerne for å se bildet.


You may also like...

Skriv en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.