Nyheter om sosiale medier uke 36

Snapchat vil putte annonser i innboksen din, Instagram kom med en rekke nye funksjoner, X lar deg redigere direktemeldinger, YouTube lanserte til tak for å beskytte tenåringer, Telegram gjør viktige endringer og Norge har underskrevet en internasjonal AI-konvensjon. Det er noen av nyhetene fra sosiale medier i uke 36.

Fortsetter etter videoen.

Snapchat putter annonser i innboksen din. Snart vil sponsede snapper dukke opp som uleste meldinger blant chattene dine. Det fortalte Snap-sjef Evan Spiegel i en bloggpost. Han beskrev sponsede snapper som et eksperiment, og sa at de vil dukke opp som uåpnede snapper i innboksen. Det vil ikke sendes push-varsel om sponsede snapper, og det er frivillig å åpne dem. Hvordan man blir kvitt sponsede snapper uten å åpne dem sier ikke bloggposten noe om.

Spiegel skrev også at de vil teste en forenklet utgave av Snapchat. Appen har tidligere blitt kritisert for å ha et lite brukervennlig design.

Snap Inc. har slitt med underskudd lenge, og Spiegel begrunner det med dårlig annonsesalg. Sponsede snapper er et forsøk på å utvide annonseflatene i appen. Hittil i år har selskapet falt nesten 50 prosent på børsen.

Nå kan du kommentere på Stories i Instagram. Tidligere var det bare mulig å sende direktemelding på stories, men nå kan du også legge igjen kommentarer. Det er kun følgere du følger tilbake som kan kommentere på dine stories, og kommentarene forsvinner når storyen forsvinner.

Du kan selv velge å skru kommentarer av eller på for hver enkelt story du poster.

Bluesky fortsetter å vokse. Etter at X ble stengt i Brasil har brukerne strømmet til Bluesky. Lørdag rapporterte appen å ha fått over 3 millioner nye brukere, og nå har passert totalt 9 millioner. De fleste nye brukerne var fra Brasil, men appen rapporterte at de også har fått nye brukere fra 22 land som tidligere hadde veldig få brukere.

Mastodon, som også er et desentralisert alternativ til X, rapporterer å bare ha fått noen få tusen nye brukere, mens Meta ikke har sagt noe om hvor mange nye brukere de har fått.

Elon Musks selskap Starlink, som først nektet å etterkomme rettens beslutning om å blokkere X, gjorde helomvending tirsdag, og sa at de også vil blokkere appen. Snuoperasjonen kom etter at brasiliansk høyesterett opprettholdt rettsordren.

Nå kan du redigere direktemeldinger på X. Foreløpig er funksjonen bare tilgjengelig på iOS, men skal komme til andre plattformer snart. Du kan gjøre inntil fem endinger på hver DM.

For å redigere en direktemelding gjør du følgende: Åpne meldingen -> klikk på de tre prikkene for å åpne menyen -> velg ‘Rediger melding’.

YouTube lanserte flere tiltak for å beskytte tenåringer. YouTubes algoritmer vil ikke lenger anbefale videoer som handler om idealisering av visse kroppstyper, vekt og liknende. Det samme gjelder videoer som fremmer sosial aggresjon og mobbing. Selv om tenåringer fortsatt kan se slike videoer på plattformen, vil de ikke bli anbefalt av algoritmene.

– I samarbeid med rådgivere identifiserte vi kategorier av innhold som kan virke uskyldige som en enkeltvideo, men som kan være problematiske for noen tenåringer hvis de blir sett gjentatte ganger, skriver de i en bloggpost.

I tillegg lanserte YouTube en mulighet for foreldre til å koble sammen foreldres og tenåringers YouTube-konto, slik at foreldre kan holde seg oppdatert om hva tenåringene gjør på plattformen.

EU har avsluttet saken mot X om trening av AI. Elon Musks selskap vil ikke lenger trene sine AI-modeller på europeiske brukeres data, uten først å be om lov. EU har derfor avsluttet undersøkelsene så ble startet tidligere i sommer, da det ble kjent at plattformen trene sine AI-modeller på europeiske brukeres data.

Etter at saken ble kjent, stanset X bruken av europeiske data midlertidig. EU begrunner avslutningen av saken med at X har gjort den midlertidige stansen permanent.

Telegram gjør endringer. I sin første uttalelse etter arrestasjonen i Frankrike kritiserer Telegram-sjef Pavel Durov franske myndigheter for å holde han personlig ansvarlig for brukeres ulovlige handlinger på plattformen. Samtidig kommer han med visse innrømmelser, og sier plattformen jobber med å bli bedre.

The Verge meldte fredag at Telegram allerede har endret noen nøkkelpunkter i plattformens spørsmål og svar-side. Tidligere var de tydelige på at private chatter var private, og ville ikke bli moderert eller utlevert til myndighetene. Nå er teksten endret til at alle Telegram-chatter har en ‘Rapporter’-knapp som kan brukes til å rapportere ulovlig innhold.

Norge har underskrevet internasjonal AI-konvensjon. Konvensjonen forplikter landene til å sikre at utviklingen av kunstig intelligens ikke bryter menneskerettigheter, ikke truer demokratiene og følger andre sentrale prinsipper. I tillegg til Norge, har blant annet USA, EU og Storbritannia underskrevet konvensjonen.

Instagram lanserte nye funksjoner for direktemeldinger. Nå kan du snart tegne og legge stickers på bilder i direktemeldinger på Instagram. Du kan også lage stickers av dine egne bilder.

Direktemeldinger er den mest populære funksjonen blant unge på Instagram, ifølge Adam Mosseri. Populariteten har gjort at Instagram nå også bruker antall ganger en post er sendt i en direktemeldlig som et av de viktigste signalene i algoritmene.


You may also like...

Skriv en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.