Meta Connect 2024

Onsdag avholdt Meta sin årlige teknologikonferanse. Flere nye AI-modeller og en oppgradering av Metas AI-assistenter stod på menyen. De som har kastet seg ut i Metaverse kan glede seg over en billigere utgave av Meta Quest 3 og flere nyheter i programvaren. Den mest spektakulære nyheten var imidlertid Orion, et par briller som tar tilpasset virkelighet til et helt nytt nivå.

Meta Connect har vært et av Metas viktigste utstillingsvinduer for ny teknologi de siste årene. Det var her Mark Zuckerberg lanserte Metaverse og offentliggjorde at Facebook skiftet navn til Meta i 2021.

Briller var et nøkkelord for årets konferanse, men også kunstig intelligens fikk stor oppmerksomhet. For teknologinerdene var det nok likevel den siste delen av presentasjonen som vakte størst oppmerksomhet: Orion.

Orion – fremtidens digitale briller

En av de største hindringene for Mark Zuckerbergs drøm om å gjøre Metaverse til allemannseie, er at brillene du trenger for å få utbytte av den virtuelle verdenen er store, klumpete og vonde å ha på seg over lengre tid. Nå kan det se ut som at den hindringen forsvinner. Møt Orion!

Orion ser nesten ut som normale briller. Brilleglassene er imidlertid ikke glass. De er avanserte, gjennomsiktige dataskjermer av silisiumkarbid, som en serie bittesmå projektorer i innfatningen viser bilder på. Resultatet er at brillene gir deg ekte tilpasset virkelighet (AR). Det vil si at du ser normalt gjennom brillene, men Orion plasserer virtuelle objekter i synsfeltet ditt så det ser ut som om de er fysisk til stede i rommet.

Du kan for eksempel plassere en virtuell skjerm på et bord, og spille et spill eller se en film på den. Du kan jobbe med et Excel-ark som henger på veggen eller ligger på et bord, og du kan ha oppskriften foran de hele tiden mens du lager mat. Du kan få opp meldinger uten å ta blikket bort fra det du holder på med, og be brillene sende et svar for deg.

Orion kan altså gjøre alt det du har kunnet gjøre med de store, klumpete AR-brillene tidligere, men nå har Meta klart å pakke all den avanserte teknologien inn i et par (nesten) helt vanlige briller.

Du styrer brillene gjennom en kombinasjon av øynene dine, håndbevegelser, stemmen din og et armbånd som leser bevegelser du gjør med fingrene dine. Du velger et objekt ved å se på det og klype tommel og pekefinger sammen. Du scroller ved å skyve tommelen over pekefingeren din.

Orion er en prototyp, så det er dessverre ikke et produkt du kan bestille med det første. Teknologien fungerer imponerende godt allerede, men foreløpig koster de så mye å produsere at det ikke er mulig å selge. Den utfordringen mener Meta at de kan løse.

Meta Quest 3S

Metas nye AR-briller, Quest 3S, ble veldig godt mottatt av ekspertene. Her får du mye av det toppmodellen Quest 3 har å by på, men til halve prisen. Quest 3S bygger på den samme teknologien som Quest 3, og har stort sett den samme funksjonaliteten. Nykommeren har til og med litt lenger batteritid enn toppmodellen.

De viktigste forskjellene på de to er at Quest 3S har litt lavere oppløsning og litt smalere synsfelt. Den leveres også med mindre minne enn toppmodellen.

Kunstig intelligens

Kunstig intelligens ble også viet mye tid på årets Connect-konferanse. Selv om det bare er to måneder siden Meta lanserte sin forrige store språkmodell, presenterte de enda en ny versjon på Connect.

Llama 3.2 bygger på forgjengeren, men nå kan modellen håndtere både tekst og bilder. Her har Meta hengt litt etter konkurrentene, men Llama 3.2 er den første multimodale modellen som lanseres som åpen kildekode. Den kommer i to varianter, med 11 milliarder og 90 milliarder parametere. I tillegg lanserte de to små rene tekstmodeller på 1 og 3 milliarder parametere, som skal kunne kjøre på mobiltelefoner og andre små enheter.

For utviklere lanserte Meta også en rekke sikkerhetsverktøy, som skal forenkle jobben med å hindre at AI-modeller misbrukes. Dette er spesielt nyttig for bedrifter som bygger egne løsninger med Llama, og som vil redusere risikoen for at modellen gir uønskede svar. De lanserte også en pakke med utviklerverktøy som vil være tilgjengelig gjennom de store leverandørene av skyløsninger.

På grunn av usikkerhet rundt GDPR er ikke Metas multimodale modeller tilgjengelig i Europa ennå.

Metas chatbot MetaAI har også fått en oppgradering. Nå kan den snakke med deg og tolke bilder. Også dette er funksjonalitet som OpenAI og Google allerede har lansert i sine chatboter.

MetaAI kan nå generere bilder for deg, og så dele dem som poster i feeden din på Facebook og Instagram, eller i en melding på Messenger.

Meta utvider også muligheten for bedrifter til å sette opp chatboter som kan besvare henvendelser på Messenger og i WhatsApp.

Meta AI er foreløpig ikke tilgjengelig i Norge.

Meta Ray-Bans

Som vanlig fikk også Metas smarte Ray-Ban-briller en oppgradering på årets Connect-konferanse. Denne gangen var det primært programvaren som er blitt bedre.

Brillene kan nå hjelpe deg å huske ting. Ta bilde av hvor du har parkert bilen din, så kan du spørre brillene hvor den står hvis du blir usikker. Det skal også komme en oversettelsesfunksjon, som kan oversette mellom engelsk, fransk, spansk og italiensk i nesten sanntid.

Meta lanserte også et nytt, gjennomsiktig design, som vil være tilgjengelig i en begrenset periode. På disse brillene kan du se gjennom innfatningen, og se all elektronikken inni brillene.

Metaverse

Mark Zuckerberg har ikke gitt opp Metaverse, og det kom noen nyheter i år også. Først og fremst har avatarene fått en oppgradering. Etter å ha fått mye hard medfart i starten, begynner Metas avatarer nå å se veldig bra ut. Med årets oppgradering kan du tilpasse enda flere detaljer på avataren din, som øyne, nese og kroppsform.

Nå kan du også beskrive med ord hvordan du vil endre avataren, så sørger kunstig intelligens for å gjøre endringene.

Du kan se hele presentasjonen her.


You may also like...

Skriv en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.