Nyheter om sosiale medier uke 31

Tech-gigantene håver inn milliarder, men en av dem fortsetter å tape penger. Google gjør det enklere å sammenligne produkter på nettet og Perplexity vil begynne å betale for innhold. Threads fortsetter å vokse, Intel skal si opp 15 000 ansatte og amerikanske myndigheter saksøker TikTok. Det er noen av nyhetene fra uke 31.

Fortsetter etter videoen.

Meta lar deg lage en AI-utgave av deg selv. Den digitale tvillingen kan kommunisere med følgerne dine på vegne av deg. Funksjonen er en del av AI Studio, som i første omgang rulles ut til kreatører og bedrifter i USA. Du kan trene den digitale tvillingen på innholdet ditt på for eksempel Instagram, eller annen informasjon du selv velger. Hvis du ønsker det, kan den automatisk svare på meldinger fra følgerne dine.

I AI Studio kan du også lage din egen chatbot som er spesialist på temaer du velger (ikke ulikt OpenAIs GPT’er). Chatboten kan du også dele med venner.

Funksjonen er foreløpig bare tilgjengelig i USA.

Threads har passert 200 millioner månedlige brukere. Det fortalte Threads-sjef Adam Mosseri i en post på plattformen. Etter en rakettstart da appen ble lansert for et år siden, har veksten avtatt. Likevel har Threads fortsatt å spise seg inn på Elon Musks X, som ifølge Musk har 600 millioner månedlige brukere.

Microsoft leverte gode tall, men falt på børsen. Med en omsetning på 713 milliarder kroner og et overskudd på 242 milliarder, skulle man tro investorene var fornøyde. Men selv med en vekst på 15 prosent, falt Microsoft-aksjen 7,8 prosent etter resultatfremleggelsen. Ekspertene spekulerer i at det var en lavere vekst enn forventet i selskapets AI-inntekter som skuffet investorene.

Perplexity vil betale for innhold. Etter å ha fått skarp kritikk for å bruke innhold bak betalingsmur uten tillatelse, har Perplexity inngått avtale om inntektsdeling med flere medier og bloggplattformen WordPress.com. Perplexity vil bygge opp en annonsemodell, og vil dele annonseinntekter med kilder de bruker i svarene.

Det er ikke kjent hvor stor andel av annonseinntektene Perplexity sender videre, men det er en tosifret prosentandel, ifølge en representant for Perplexity. Automattic, som eier WordPress.com, sier at de vil sende pengene direkte videre til sine kunder.

Intel skal si opp 15 000 ansatte. De fleste av verdens datamaskiner har en prosessor produsert av Intel, men selskapet har den siste tiden slitt med underskudd. Oppsigelsene utgjør ca. 15 prosent av selskapets ansatte, og skal bidra til å redusere selskapets kostnader med 10 milliarder dollar i 2025.

Meta presenterte gode resultater for andre kvartal. Selskapet omsatte for 430 milliarder kroner, og fikk et overskudd på nesten 150 milliarder kroner. Oveskuddet økte 75 prosent fra samme perioden i fjor, og førte til at Meta-aksjen steg med 5 prosent etter presentasjonen.

Mark Zuckerberg fortalte i presentasjonen at Meta fortsetter å investere i både AI og Metaverse, og at de forventer totale investeringer på mellom 400 og 440 milliarder kroner i 2024.

Snapchat-aksjen falt over 20 prosent etter dårlige resultater. Selskapet omsatte for 13,5 milliarder kroner i andre kvartal, men endte med et underskudd på 2,7 milliarder kroner. Selv om underskuddet var mindre enn tidligere kvartal, svarte aksjemarkedet med å sende aksjen ned.

Snapchat har nå 850 millioner månedlige brukere, og over 11 millioner betalende abonnenter på Snapchat+.

Google lanserte nye AI-funksjoner i Chrome. I en bloggpost fortalte Google om en rekke nye, nyttige AI-funksjoner de nå lanserer i nettleseren. De to viktigste funksjonene er Tab Compare og Lense for desktop.

Tab Compare lar det sammenligne produkter på ulike faner i Chrome. Tenk deg at du har to produkter på hver sin fane i Chrome. I stedet for at du må klikke deg fram og tilbake mellom fanene, vil Tab Compare bruke AI til å finne produktenes egenskaper, og vise deg dem i en ryddig, sammenlignbar tabell.

Google Lens er allerede en enkel og populær måte å søke med kameraet på mobilen. Nå blir Lens også tilgjengelig i Chrome på desktop. Klikk på Lens-ikonet til høyre på adresselinjen og marker på skjermen det du vil søke på. Når du får svaret av Lens, kan du stille oppfølgingsspørsmål.

Torsdag trådte AI Act offisielt i kraft. AI Act er EUs regulering av kunstig intelligens, og regulerer AI-modeller basert på risiko. Modeller som kan påvirke samfunnet eller enkeltpersoner i stor grad, har strenge reguleringer, mens modeller som ikke påvirker samfunnet eller enkeltpersoner har lite eller ingen regulering.

AI Act har også egne reguleringer for såkalte General Purpose AI, som er AI modeller som i praksis omfatter blant annet de store språkmodellene. AI Act stiller også krav til at generative modelle må merke innhold som genereres, så det kan gjenkjennes som AI-generert.

De første reguleringene i AI Act vil gjelde om seks måneder, mens hele forordningen vil være gjeldende om to år. Digitaliseringsminister Karianne Tung har lovet at prosessen med å ta AI Act inn i norsk lov så fort som mulig.

Amerikanske myndigheter saksøkte TikTok. Justisdepartementet mener appen ikke respekterer barns personvern og hevder de ikke overholder aldersgrensen på 13 år. Myndighetene har gransket TikTok siden 2019, da appens forgjenger Musical.ly betalte 5,7 millioner dollar i et forlik etter tilsvarende anklager.

TikToks mener anklagene er grunnløse, og sier at tilfellene de anklages for ikke stemmer, eller er gamle saker som allerede er rettet opp.

EU ga TikTok en bot på over 4 milliarder kroner i fjor, for ikke å beskytte barn godt nok, og har tildligere i år anklaget appen for tilsvarende brudd på Digital Services Act.

Meta betaler over 15 milliarder kroner etter et forlik med staten Texas. Forliket kommer etter at Texas anklaget selskapet for å bruke biometriske data til ansiktsgjenkjenning uten brukernes tillatelse.


You may also like...

Skriv en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.