Nyheter om sosiale medier uke 5
TikTok ber brukerne dele horisontal video, og har fjernet lyden på tusenvis av videoer. Google, Microsoft og Meta tjener hundrevis av milliarder i kvartalet, men investorene er ikke fornøyde. På søndag fylte Facebook 20 år, og Threads fortsetter å vokse. Googles chatbot Bard har lært seg norsk og bytter navn. Det er noen av nyhetene fra sosiale medier i uke 5.
Fortsetter etter videoen.
TikTok blir mer horisontal. Plattformen som gjorde at vertikal, kortform video tok helt av, ser nå ut til å ha skiftet retning – bokstavelig talt. Etter å ha utvidet maksimal lengde fra 15 sekunder til 30 minutter i den siste testen, oppfordrer de nå også innholdsskapere til å dele horisontal video.
I en melding til noen brukere lover TikTok flere visninger horisontale videoer som varer mer enn ett minutt.
Mye av musikken er borte fra TikTok. Etter at videoplattformen ikke ble enige med verdens største plateselskap, Universal Music Group, om en ny avtale, måtte TikTok fjerne all musikk fra Taylor Swift, U2, Arianna Grande og norske Ramón. I praksis betyr det at det ikke er mulig å legge ut nye videoer med musikken, og at eksisterende videoer med Universal-musikk har fått lyden fjernet.
Universal sier i et åpent brev at det er spesielt tre områder de ikke har klart å bli enige med TikTok på: Betalingen til artistene for bruk av musikken, konkurransen fra AI-generert musikk og beskyttelse mot misbruk og uønsket innhold på TikTok.
Google rapporterte bedre resultater enn forventet i fjerde kvartal, men aksjekursen gikk likevel ned 4 prosent. En omsetning på 762 milliarder kroner og et overskudd på 218 milliarder kroner i årets siste kvartal var med andre ord ikke nok for investorene. Det skyldes sannsynligvis at Googles melkeku, annonseinntektene, var litt lavere enn forventet.
En positiv overraskelse var inntektene fra Google Cloud, som var høyere enn forventet.
Microsoft overgikk analytikernes forventninger, og økte overskuddet med 33 prosent. Omsetningen endte på 653 milliarder kroner siste kvartal, med et overskudd på solide 230 milliarder kroner. Det er først og fremst skytjenesten Azure og satsingen på kunstig intelligens som ligger bak de gode resultatene.
Etter at Microsoft inngikk et samarbeid med AI-yndlingen OpenAI, har aksjekursen steget med 50 prosent, og gjort at Microsoft nå er verd over 31 000 milliarder kroner og kjemper med Apple om å være verdens mest verdifulle selskap.
Meta-aksjene skjøt i været etter gode resultater. Omsetning i fjerde kvartal endte på 422 milliarder kroner. Det ga et overskudd på nesten 150 milliarder kroner, en tredobling fra samme kvartal i fjor. Det sendte aksjen opp 14 prosent.
Meta sparket over 20 000 ansatte i 2023 for å redusere kostnader. De trakk også i håndbrekket på den kostbare Metaverse-satsingen, og flyttet store ressurser til utvikling av kunstig intelligens.
Threads har 130 millioner månedlig aktive brukere. Det kom frem under presentasjonen av Metas kvartalsresultater. Det er en økning på nesten 30 millioner i løpet av kvartalet. At Threads endelig ble tilgjengelig i Europa i desember, var sannsynligvis en medvirkende årsak til den sterke veksten.
Facebook fylte 20 år søndag. 4. februar 2004 ble The Facebook lansert for studentene på Harvard. Mark Zuckerberg selv laget den første brukerprofilen, men fordi han hadde laget tre testkontoer først, har han konto nr. 4 i systemet. Hans medgründere Chris Hughes og Dustin Moskovitz har konto nr 5 og 6. Utviklingen av den første versjonen tok bare to uker, ifølge Zuckerberg selv.
I 2006 ble Facebook åpent tilgjengelig for alle, og i dag har plattformen over tre milliarder aktive brukere.
AI Act har kommet et steg videre. Alle EUs 27 land har nå godkjent teksten i reguleringen av kunstig intelligens. Det var knytte spenning til om godkjenningen ville gå igjennom, siden både Frankrike, Tyskland og Italia hadde reservasjoner. De fryktet at for streng regulering vil hemmer mulighetene for AI-utvikling i Europa. Fredag ble imidlertid alle parter enige, og kunne gi AI Act sin enstemmige godkjennelse.
Neste milepæl i prosessen kommer 10.-11. april, da Europaparlamentet skal stemme over AI Act. Når reguleringene er formelt godkjent, vil de første delene av AI Act tre i kraft etter seks måneder. Etter 12 måneder vil nye deler begynne å gjelde, før resten av reguleringspakken trer i kraft 24 måneder etter formell godkjenning.
Google Bard bruker nå Gemini Pro også på norsk. Googles nyeste språkmodell har hittil kun vært tilgjengelig på engelsk, men nå snakker den også norsk og 38 andre språk. Gemini Pro er «lillesøster» til Gemini Ultra, så er det kraftigste språkmodellen til Google.
Bard kan nå også lage bilder. Fortell Bard hva du vil ha bilde av, så genereres det fra Googles nye Imagen 2-modell. Imagen 2 forstår dessverre ikke norsk, så instruksjonene må være på engelsk.
En annen ny funksjon i Bard er Double-check, hvor Bard sjekker sine egne påstander med Googles søkemotor. Etter å ha klikket på Double-check-ikonet, markerer Bard teksten som er sjekket med enten grønt (OK) eller rødt (feil eller fant ikke svar).
Googles chatbot Bard skifter navn til Gemini. Det kommer frem i en planlagt bloggpost utvikleren Dylan Roussel har kommet over. I bloggposten er navnebyttet bare en av flere endringer Google annonserer. Alle betalende Gemini Advanced-brukere skal få tilgang til Googles kraftigste språkmodell, Ultra 1.0, allerede fra kommende uke.
Google lanserer også en Gemini-app for Android. Den blir dessverre ikke tilgjengelig i Europa med det første.
Gemini er Googles konkurrent til OpenAIs ChatGPT. Gemini Ultra, som nå blir tilgjengelig for betalende brukere, tilsvarer OpenAIs toppmodell GPT-4 Turbo.
Forsidefoto: The Harvard Crimson